Hayalindeki Mesleği Nasıl Seçersin

Yaşadığımız süre boyunca ilerleyeceğimiz rotamızın pusulası, seçeceğimiz meslektir. Hayatımızı yönlendiren, belki de hayatımızın dönüm noktalarından biri olan meslek seçimine bireyler zaman zaman erken yaşlarda, zaman zaman da kariyer yaşamı sırasında karar verir. Zamanı ne olursa olsun asıl mesele istediğimiz işi yapabilmek, bu konuda doğru kararı verebilmektir. Yaşam kalitemizi bu denli etkileyen meslek seçimini yaparken şu hususları göz önüne almamız gerekir:

  1. Öncelikle kendimizi tanımalıyız. Meslek seçimi, bireyin kendini, yeteneklerini geliştirme ve gerçekleştirme yoludur. Ne istediğimizi, zevklerimizi, hangi alanda yeteneğimizin olduğunu, hayattan ne beklediğimizi, kendimiz için nasıl bir hayat planladığımızı çok iyi analiz etmeliyiz. Ben neler yapabilirim? Ne yaparsam doyum alabilir, kendimi gerçekleştirebilirim? sorularına mutlaka cevap vermeliyiz. Seçim yaparken yeteneklerimizi ve kişiliğimizi ön planda tutmak, bizi bu hayat yolculuğunda bir adım öne çıkaracaktır.
  2. İkincisi ise, birey ilgi duyduğu meslekleri iyi tahlil etmelidir. Bu meslek için ne gibi niteliklere sahip olması gerektiğini, iş olanaklarını, mesleğin gerçekleşeceği ortamları analiz etmelidir. Yapacağım meslek hedeflerimi gerçekleştirme yolunda bana kılavuz olabilecek mi, istediğim hayat standartlarını yakalayabilecek miyim, bu meslekte iş geliştirme imkanlarım nelerdir soruları üzerinde muhakkak durulmalıdır.
  3. Üniversiteleri tanımak ise meslek seçiminin en önemli halkasıdır. Belirlediğimiz meslekte ulaşacağımız başarının mihenk taşı seçeceğimiz üniversitedir. Üniversite bizlere sadece mesleğimizin anahtarını vermekle kalmaz, aynı zamanda bir marka değeri taşır. Bu konuda Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi mezunlarını iş bulma noktasında rakiplerinden bir adım öne taşımaktadır.

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi doğru meslek seçimi için https://meslekitercih.karatay.edu.tr/ sitesini hayata geçirmiştir. Burada yer alan sorulara doğru cevap vererek hangi alanlara yatkınlığınız olduğunu, hangi mesleğin sizin için daha doğru olduğunu öğrenebilirsiniz.

Seçmeyi düşündüğünüz meslekle ilgili olarak başarılı kişileri kendinize idol olarak belirlemelisiniz. Örneğin mühendislik düşünüyorsanız; KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Altun, Milli Muharip Uçak Projesi’nde yer alıyor ve HAVELSAN gibi firmalarla ortak çalışmalar yürütüyor. Yine Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) 16 yıldır Türkiye’yi temsil ediyor. Sosyal alanlarda bir meslek düşünüyorsanız; İslam İktisadı ve Finans Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Kamola Bayram, dünyanın en etkili kadın ekonomistleri arasında yer alıyor. Sağlık alanında bir meslek düşünüyorsanız; Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan’ün yazıları dünyanın en çok indirilen makaleleri arasında yer alıyor. Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Merve Aydın Terzioğlu, Türkiye’nin koronavirüs aşı ekibinden görev yapıyor.

Kısaca farklı bölüm ve fakültelerden birçok akademisyen, çeşitli projelerde yer alarak öğrencilerine rol model oluyor. Böylece öğrencilerin kişisel gelişimleri adına bir döngü oluşturulmuş, her dönem bilim ve akademik başarı KTO Karatay Üniversitesinin vazgeçilmez mottosu haline geliyor.

Zeyd AÇIKGÖZ
Kariyer Gelişim ve Mezun İlişkileri Ofisi Yöneticisi


22 Haziran 2021