Sınavda Dikkat Dağınıklığını Önlemenin Yolları

Sınav sürecinde bazen nereden başlayacağımızı bilemeyiz.

Ders çalışırken neden odaklanamıyorum?

Sınav anında dikkat problemini nasıl çözerim?

Şimdi merakla bu yazıyı okuyor ve bu sorulara cevap arıyorsan muhtemelen yakında seni bekleyen bir sınav var.

Dijital çağın hayatımıza girmesiyle birlikte, eğitim teknikleri ilerlese de öğrencilerin dikkatini dağıtabilecek unsurlar çoğaldı. Verimli ders çalışmak, şu an eskisinden daha zor bir hal aldı. Artık geçmişten geleceğe çok hızlı bir değişime şahit oluyoruz. Tabi bu hızlı değişimin bizlere katkısı olduğu gibi, negatif yönleri de var. Bunlardan biri de sınavlarımızda bizi zorlayan konsantrasyon bozukluğu-odaklanma güçlüğü yaşıyor olmamız.

Hem sınava çalışma sürecinde hem de TYT ve AYT sınav anında odaklanma sorunu ile dikkat eksikliğini yaşamak, hayal ettiğin puanı almana ve istediğin bölüme yerleşmene engel olabilmektedir. Dikkat probleminin temeli de konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanır.
Bir öğrencinin ders dinlerken, test çözerken veya sınav anında dikkat sorunu yaşaması bazen sağlık problemlerine bağlı olabilir. Ama hiçbir sağlık problemi yoksa size söyleyeceğimiz taktiklerle sınav anında “Dikkat hatasına son! “diyebiliriz.

• Karar Ver, Zaman Belirle, Eksiksiz Uygula!

Hedeflerini öncelik sırasına göre listelemekle başlayabilirsin.  Her bir konuya gereken süreyi verip, POMODORO TEKNİĞİ ile çalışarak hem sıkılmadan hem de dikkatin dağılmadan konuları tamamlamış olursun.

 Ders Planı Oluşturup, Zamanı Yönet!

Ders çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra kendini hayal dünyasında buluyorsan, konu ve sorulara odaklanamıyorsan, büyük ihtimalle ders çalışma noktasında eksik kalan bir şeyler var. Dikkat eksikliği- odaklanamama kişiden kişiye değişse de yeme alışkanlıkları, uyku düzeni, düzenli egzersiz, sosyal medya diyeti ile her öğrenci verimli bir ders çalışmayla hedefine ulaşabilir.

• Konu Eksiklerini Tamamla

Konu eksikliğinden kaynaklanan soruyu tam kavrayamama sorunu, hata yapmaya sebep olabilir. Önceliğiniz kesinlikle eksikleri tamamlamak olmalı. CORNELL TEKNİĞİ ile zorlandığınız derslerde not tutarak konulara hâkim olup, odaklanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

• Soru Çözerken Önemli Gördüğünüz Yerlerin Altını Çizin

 Konu hakimiyetinin olması, sorulardaki detayları fark etmenizi kolaylaştırır ve böylelikle dikkat hatasına düşmeden soruyu doğru olarak cevaplarsınız. Denemelerde altını çizme taktiği, sınav anında hatırlamanızı kolaylaştırabilir.

• Bolca Kitap Okuyun

Uzun paragrafları, yoruma dayalı, mantık gerektiren soruları ve her soru tipini odaklanarak çözmeniz için kitap okuma alışkanlığı edinmelisiniz. Sınav anında hızlı okumaya değil, sorunun bizden ne istediğine odaklanırsak hata yapma riskiniz azalabilir.

Dikkat eksikliğine sebep olabilecek durumlardan bir tanesi de dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğudur (DEHB). DEHB özellikle ilköğretime başlangıçla birlikte kendini daha fazla gösteren ve eğitimin diğer evrelerinde de devam edebilen ruhsal bir sorundur. Bireylerde sadece dikkat eksikliği ya da sadece hiperaktivite veya hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivite belirtileriyle kendini gösterebilir. 

KTO Karatay Üniversitesi olarak siz sevgili öğrencilerin, hedefinize adım adım ilerlerken sınav sürecinde değerli akademisyenlerimizle, eğitimlerimiz ve bölüm tanıtımlarımızla yanınızdayız.

Başarı, hayal etmekle başlar. Paulo Coelho’nun Simyacı kitabında da söylediği gibi “…ve bir şey istediğin zaman bütün evren, arzunun gerçekleşmesi için iş birliği yapar. “

İyi ki hedeflere dönüşen hayalimiz var diyeceğimiz başarılara…

Şefika ŞANLI
Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü -  Tanıtım Ofisi
İdari Personel


10 Temmuz 2021