Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Kısa adı YKS, yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı ilk kez 2018 yılında düzenlenmiştir. Sınav üç oturumdan oluşmaktadır ve oturumlar sırasıyla birinci oturum olan TYT yani Temel Yeterlilik Testi, ikinci oturum olan AYT yani Alan Yeterlilik Testi, üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi şeklindedir.

YKS sisteminde yer alan 1. oturumun adı TYT’dir. Adayların burada sınavın adından da anlaşılacağı gibi temel yeterlilik düzeyleri ölçülmektedir. Bu sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri test gruplarından sorular sorulmaktadır. Soru sayısı 120, süre 135 dakikadır.

İkinci oturum olarak bilinen AYT, Alan Yeterlilik Testi’nin kısaltmasıdır. Adaylar üniversitelerin lisans bölümlerini AYT sonuçlarına göre tercih etmektedir. Adaylara bu sınavda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1, Sosyal Bilimler 2, Matematik ve Fen Bilimleri test gruplarında yer alan sorular sorulmaktadır. Soru sayısı 160 olup süre 180 dakikadır.

YKS’nin 3. Oturumunda Yabancıl Dil Testi uygulanmaktadır. Bu sınavda ise adaylara toplamda 80 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 120 dakikadır.

YKS’de adayların herhangi bir üniversite programı tercih edebilmelerinde baraj şartı uygulanmaktadır. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT’den en az 150 puan, lisans programlarını tercih edebilmek için AYT ya da YDT’den 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

Bazı bölümleri tercih etmek için de YKS’de başarı sırası uygulanmaktadır. Tercih sırasında bu bilgilere dikkat etmek gerekmektedir. Baraj uygulanan bölümler ve başarı sıralamaları şu şekildedir:

• Tıp Fakültesi: 50.000 başarı sırası
  • Hukuk Fakültesi: 125.000 başarı sırası (2022-2023 eğitim yılında 100.000 başarı sırası uygulanacaktır)
  • Mimarlık Bölümü: 250.000 başarı sırası
  • Mühendislik Fakültesi: 300.000 başarı sırası

YKS’de başarılı olabilmek adına yapılacak en doğru işler arasında bolca deneme sınavı çözmek yer almaktadır.  Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi yüz yüze ve online deneme sınavları ile üniversite adaylarının her zaman yanında yer almaktadır.

Mehmet ÖZÇELİK
İletişim Direktörü

15 Temmuz 2021

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: diller [file] => /var/www/yonetim/db.php [line] => 24 )