Zorlu Dönem Bitti Şimdi Sıra Üniversite Tercihlerinde

Sevgili öğrenciler, deneme sınavları, ödevler, projeler, müfredattaki konuların yetişmesi, YKS sınav endişesi gibi konular yüzünden zorlu bir eğitim yılını geride bıraktınız. Şimdi daha zorlu bir süreç sizi bekliyor; Üniversite Tercihleri…
Sınav sonuçları henüz açıklanmamış olsa da her adayın gönlünde yatan bir üniversite vardır. Hayaller ona göre kurulur, planlar ona göre yapılır, arkadaşlarla ona göre anlaşılır. Peki doğru tercih için nelere dikkat edilmeli? Doğru bir üniversite tercihi için gerekli bilgileri başlıklar altında sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle Hayalinizdeki Mesleği Belirleyin

Tercih yapacağınız zaman, aile, yakın çevre, akrabalar pek çok kişi size meslek önerilerinde bulunacak ve kafanız karışacak. Ancak şunu asla unutmayın ki hayatınızın geri kalanında seçtiğiniz mesleği icra edecek olan sizsiniz. Dolayısıyla hayallerinizde olmayan, yeteneklerinize uymayan yanlış bir meslek seçerseniz hayatınız boyunca mutsuz olma ihtimaliniz yüksek. Onun için size tavsiyem iç sesinizi dinleyin.

Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayalinizdeki mesleği belirledikten sonra diğer dikkat edilecek husus doğru üniversiteyi seçmek. Öyle ya hayalinizdeki mesleğin temellerinin atılacağı eğitim hayatınızın, doğru ellerde şekillendirilmesi çok önemli. Bunun için üniversite araştırmalarınızda dikkat etmeniz gereken kriterleri sizin için özetledim. Gelin şimdi bu kriterlere birlikte göz atalım.

Kampüs Üniversitesi Olmasına Dikkat Edin!

Türkiye’deki yükseköğretim sisteminde kamu üniversitelerinin yanında vakıf üniversiteleri de bulunuyor. Ön lisans veya lisans eğitimi alacağınız bir üniversite kampüsünde eğitim, sanat, spor, eğlence gibi pek çok faaliyet alanının bulunması kişisel gelişiminize ciddi katkı sağlayacaktır. KTO Karatay Üniversitesi, bu anlamda tam bir kampüs üniversitesi. Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre kampüsünün büyüklüğü açısında vakıf üniversiteleri arasında 9. sırada yer alıyor.

Tercih yapmadan önce, seçmeyi düşündüğünüz üniversiteyi gezmenizi, var olan imkanları yerinde görmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Staj ve Uygulama İmkânlarına Dikkat Edin!

Üniversite eğitiminde teorik eğitim ne kadar iyi olursa olsun gerçek dünyadaki uygulama farklı oluyor. Dolayısıyla hangi bölüm olursa olsun teorik bilgilerin staj vb. uygulamalarla pekiştirilmesi önem arz ediyor. Çünkü mezun olduktan sonra iş ilanlarında hep deneyimli eleman arandığını göreceksiniz. Bu nedenle daha öğrenciyken deneyim kazanmanız sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır. KTO Karatay Üniversitesi bu alanda özgün bazı uygulamalar sunuyor. Sektör Danışmanlığı Projesi, Hukukta Gözlem Projesi, İşi Yerinde Gözle Projesi, Asistan Öğrencilik Projesi gibi öğrencilerine deneyim kazandıracak pek çok projenin bulunması, sizlere üniversite öğrenimi görürken ciddi bir iş tecrübesi kazandırıyor.

Burs Olanaklarını Araştırın

Eğer bir vakıf üniversitesi tercih edeceksiniz, burs olanaklarını iyi araştırmanız gerekiyor. Üniversitede burs deyip geçmeyin, hiçbir ücret ödemeden üste para alabileceğiniz ve rahat bir üniversite hayatı geçirebileceğiniz programları incelemenizde fayda var.

Vakıf üniversitelerinin birçoğu üniversite tercihlerinize göre tercih bursu imkânı sunuyor. KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre, tam burslu öğrenci sayısına göre en fazla burs veren 7. üniversite. KTO Karatay’da ilk tercihinize %30 Tercih Bursu ve aylık 3.000 TL’yi bulan Giriş Yüksek Başarı Bursu da büyük avantaj. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi programlarını tercih etmeniz halinde eğer ki 10.001- 100.000 başarı sırasına sahip olursanız KTO Karatay’da aylık 850 TL burs da sizi bekliyor. KTO Karatay Üniversitesi’nde Tercih Bursu, Giriş Yüksek Başarı Bursu, KTO Destek Bursu, Barınma Bursu, Karataylı Ol Bursu, Sporcu Bursu gibi pek çok burs imkânı bulunuyor.

Mezunlardan Yardım Alın

Bir üniversite seçerken o üniversite hakkında en iyi referans alabileceğiniz kaynak, daha önce o üniversitede okumuş öğrencilerdir. Onların deneyim ve tecrübeleri size daha iyi yol gösterecektir. Mezuniyet sonrasında da öğrencilerini yalnız bırakmayan, ücretsiz eğitimler ve iş bulma konusunda yardım sağlayan üniversitelere bakın. Bir üniversitede profesyonel bir Kariyer Ofisi’nin varlığı işinizi kolaylaştıracaktır.

Sosyal Medya Hesaplarını Takip Edin

Özellikle tercih döneminden önce aklınızdan geçen üniversitelerin sosyal medya hesaplarını takip edin. Üniversitelerin yaptığı etkinliklere, programlara, faaliyetlere bu mecralardan ulaşabilirsiniz. Ayrıca üniversitede yer alan öğrenci toplulukları ve onların faaliyetleri de size yol gösterici olacaktır.
 Hayallerinizdeki üniversite ve bölümü kazanmanız dileğiyle…

Tunahan AKYOL
Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü
Tanıtım Ofisi

Uzman Yardımcısı


22 Haziran 2021